♥IPHONE4 私心分享♥ (純以女生關心角度)

上回提到新入手IPHONE4,

Photobucket

「一用就愛上!」大概係每位IPHONE用家的心聲。無窮無盡的APPS絕對稱得上係IPHONE靈魂,令想像變成發生,好處就不此詳講了,因為BABY還未熟悉所有好處,倒不如講下用左IPHONE4一星期所發現的缺點,好讓有興趣入手者停一停.諗一諗!


 


第一:2G通電接收欠缺


在用IPHONE前我用SE G900,那時都係用3台 2G PLAN,接受未有任何問題,但用IPHONE收音就塞塞地,重以為咁快壞機!幸好轉用3G網路問題消失,否則我會喊死!


第二:購買7日內,即使壞機亦無法換新機


在香港取得IPHONE普遍有兩個途徑:
A) APPLE STORE,如客人在購買30天內對產品不滿意,可全數退款(只能退款,不能換新機),遇壞機(1年內)可換LL機(即維修機, 不等同新機)。由於維修機跟原先購買的CODE NO不一樣(即換機不換盒),所以賣機通常會少D錢,當然亦可維修電話,但至少等3日。
B) 上台出機,視乎公司而定,如3台沒設IPHONE維修,會叫你去返APPLE個邊,情況如同A)。SMV有IPHONE維修,情況同A)一樣,唔會換新機。



第三:黃燈下影相嚴重偏黃



下面兩圖比較:

攝自CASIO Z250:


Photobucket

實物顏色較為鮮艷,裙子應是粉紫藍色。

攝自IPHONE4外鏡頭:


Photobucket

黃燈下偏黃問題嚴重,非常失真。

第四:前置鏡頭只得30萬素

攝自IPHONE4前置鏡頭:

Photobucket

白燈下拍攝,前置鏡頭反而沒偏黃,如像素提升自拍會開心好多。


攝至IPHONE4外鏡頭:


Photobucket

即使白燈下都有少許偏黃,下圖經nEO iMAGING修改白平衝後最為接近真實。

第五:不能直接設置來電轉駁

平常的手機總有「來電轉駁」一頁,如設定無人接聽、不能接通、忙音及所有來電轉接,對用家來說都是最基本無過的功能。可惜IPHONE就只能設定「所有來電轉接」,後來我查過可以輸入指定編碼修過,如下:

忙音轉駁: **67* (轉接電話號碼) #發出  (取消:##67#)
無人接聽轉駁: **62*(轉接電話號碼) # 發出  (取消:##62#)
不能接通轉駁: **61* (轉接電話號碼) # 發出  (取消:##61#)
所有來電轉駁: **21* (轉接電話號碼) # 發出  (取消:##21#)


暫時發現到以上缺點。最大問題都係影相偏黃,但可用修圖APPS解決,不算大影響,反正影相都會用返相機影啦!

另外,9月底前購買IPHONE4的朋友,記得在APPLE STORE/ITUNES下載名為CASE PROGRAM的APPS,可免費獲取CASE/ BUMPER(可選款式)一個架!

詳情請上:http://www.apple.com/hk/iphone/case-program/


睇到依度,可能令你對IPHONE增多少少興趣,不妨再分享多D。我以(3 HK)上台出機(16GB)JOIN $298(500MB數據)PLAN。由於提供SPECAIL OFFER(其實我都唔知點解有@.@..好LUCKY),先付$3480出機,每月月費$160(免隊道費及增值服務),500MB網上數據,1800基本分鐘,1200心連心分鐘,簽24月約。對用IPHONE來說,我覺得價錢真係幾抵,因在APPLE STORE買IPONE4 16GB都要$4988,感覺上上台價更抵D。


 

969 total views, 1 views today

gmail2  fb2  weibo2  instragram2

問答環節!

%d bloggers like this: