Chelsea Garden & Restaurant ♥ 與好友相約西班牙菜

page

Chelsea Garden & Restaurant 與好友相約西班牙菜

同一地點,由意大利餐廳變成西班牙餐廳 Chelsea Garden & Restaurant ,不變的依然是與友人相聚的好地點。
DSC02552

跟閃閃來個晚聚,原來已經好耐無見喇! 一見面又係話題不斷,見妳有愛情滋潤人都靚哂!♥

DSC02539

雖然 CHELSEA 主打西型牙菜式,但法國馬賽傳統名菜 Bouillabaisse 馬賽海龍皇湯 亦從這裡找到,海龍皇湯造得非常出色,湯底好香濃,未飲已經傳來陣陣海鮮魚蝦味,非常清新鮮甜,而且海鮮沒有因為放湯而變淡味,完全是菜式一樣!

DSC02540

今餐是海鮮餐無誤,再來 波士頓龍蝦配香草牛油汁 ,香草牛油汁經烤炸後好脆口,雖然龍蝦份量不算大,但又係鮮味十足,淡淡肉好美味! 

DSC02538

還未有機會踏足西班牙,不過西班牙菜倒是很合我胃口,所以生日好友聚會很多時也會選西班牙餐廳。眾多菜式中我最愛吃燒脆皮乳豬和黑毛豬,這碟 西班牙黑毛豬伴焦糖菠蘿,肉質好嫩滑,而且份量十足,伴菜更有我好喜歡的蕃茄仔。

DSC02536

談到西班牙美食,我想大部份人第一時間會想起 Seafood Paella 西班牙海鮮飯 ,幾乎每次必點! 傳統 Seafood Paella 口味過咸,對我來說太重口味,而 CHELSEA 的濃度剛剛好,較符合港人口味,而且沒有我討厭的青豆,飯香乾身,海鮮十足,諗返都好想再食呢! =)
Chelsea Garden & Restaurant
佐敦柯士甸道7號UQ Place 4樓
電話: 3974 0822

772 total views, 2 views today

問答環節!