5秒鐘拔智慧齒 ♥ 超級細心的牙科醫生

 photo page_zps6ba04a00.jpg

最近的私人時間變得好少喔!! 今個星期就只有這半天可以留在家中打Blog ,其實真有好多得意野想跟大家分享,真想一天可以變成30小時!!!!!! (>3<) 這次要跟大家分享已經是上個月發生的事啦~~~ 事源這次實在是遇到個好牙醫,不得不跟大家分享啦!!

 photo IMG_5935_zpsb3b75616.jpg

還記得中六、中七時箍牙一個月便要到牙科診所矯正牙齒,不過不要以為經過長達15個月的箍牙路就不再害怕牙醫喔,其實之後還是很怕,尤其是洗牙…… 那種酸痛又”字字”聲的畫面,令我每年都非常掙扎究竟好不好去!! 這次是經朋友的介紹下認識到 鄧幹耀牙科醫生 Andy  ,就到了其位於油麻地美迪寧廣場的診所 Denter 一趙喇。

 photo photo1_zps3eaec20e.jpg

一開始 Andy 肉眼看完牙齒狀況就會為我照 X-ray 片,即時傳送到電腦放得超大來看~~~ Andy 說我牙齒基本沒有什麼大問題,更慶幸是他說我箍牙箍效果KEEP得幾好!!! 不過唯一問題就是我只剩到右上顎的智慧齒 (上圖粉紅色圈) ,這樣一來會令旁邊的大牙刷得不夠乾淨,更會頂到下面牙肉,嘻~ 剛才也說過我超怕牙醫啦,四隻智慧齒中有三隻都是等到疊著神經又發炎才去拔掉,遺留的一隻就一直留到現在了!! 因為友人不斷強調 Andy 手勢好好又唔會痛,這次就豁出去啦~ 把最後一隻的智慧齒都拔掉吧!

 photo IMG_5941_zps28121f1e.jpg

拔牙前 Andy 先打麻醉針,才為我洗牙,我發覺這樣的TIMING是超FIT的! 尤記得以前試過拔智慧齒打針後就一直坐著呆等20分鐘,還要好怕麻醉藥未到會弄得超痛,現在一起做的話,輕鬆洗牙20分鐘後麻醉藥就READY了! 經鄧醫生洗牙再做COATING後,牙齒馬上白了一圈呢!!

 photo IMG_5943_zpsb704a2fe.jpg

接著就到戲肉! (>3<) ANDY 測試麻醉效果就開始拔啦!!

 photo IMG_5942_zps2fa5869d.jpg

看畫面好驚心,其實這個過程就只有五秒而已!沒錯啊~~~ ANDY的拔牙速度真係快過打針!!

 photo 0001_zps78e12da1.jpg

連我自己也不敢相信這樣就拔好了!!!! 男友在旁看到過程也說好快,而且臉就只有很少許腫脹,是接受得到的程度喇!

 photo IMG_5944_zps49a4cc2e.jpg

最後一隻智慧齒這樣就再見啦~~~ :) 值得一提是 ANDY 比一般牙醫細心,以往我拔牙咬好綿花就走,ANDY會教我拔牙後注意事項,像有拔過智慧齒的朋友也會遇過食物入到拔完智慧齒的牙肉,還有照鏡時看到牙肉上面白白,我就曾經超百痴以為是白飯用綿花棒推開,結果就弄得牙肉好痛! 其實這都是牙肉修復時出現的皮層,是不用理會的!

 photo IMG_6522_zps7e5dc148.jpg

完成後護士更送我這套 Colgate ToothCare ,是我最愛用的纖毛牙刷,也有牙膏、溂口水和牙線, 現在只要到 Denter 檢查牙齒就可以免費獲取一套

 photo 0002_zpsc95fd1e6.jpg

15分鐘後我已經在 澳門九記 吃著海南雞飯啦!! 男友果然沒介紹錯,那頭的海南雞做得好香~~ 好好味!!!! (*v*) haha 咬著雞脾肉也沒有問題呢!!

 photo DSCN1190_zps9b2f714d.jpg

兩天後跟男友在長隆酒店拍照,也看不出有拔牙後的腫脹!! haha 繼續開心大食輕鬆玩。

 photo IMG_5933_zpsadd44c91.jpg

感謝鄧醫生是次邀請,不過也是做得好才敢向人推介啦!! 至於平常的收費個人覺得好合理,洗牙只是HK$300,雖說拔智慧齒的收費以生長程度而定,但比較下比起我以往光顧的還要便宜!!! 單憑價錢及醫生的細心,實在值得再來!

Denter
查詢電話:2385 6881

55,324 total views, 15 views today

gmail2  fb2  weibo2  instragram2

10 Comments to “5秒鐘拔智慧齒 ♥ 超級細心的牙科醫生”

  1. Can pay credit card?@

  2. 請問是次脫智慧齒收費多少?

  3. 真係咁神…?拔完之後會有痛嗎?

  4. Babyalpha小姐, 近月隻牙有問題, 因為見到妳個Blog既介紹去左搵呢位牙醫杜牙根, 的確無得彈手勢很好, 解決左個大煩惱, 多謝你。

  5. 自從有咗智慧齒後 口腔經常發炎腫痛
    忍無可忍 今日終於展開殺牙行動
    網上見到呢個醫生 不少好評 價錢合理
    醫生睇睇 原來我隻牙生得太入 所以不斷咬到自己啲肉發炎
    打針 照x ray 再打針 幾廿秒剝一隻 再另一隻 完
    完全唔痛 驚都趕唔切 就完咗 我係咁多謝個醫生
    剝兩隻上顎智慧齒:750×2 + x-ray:200 + 藥:100 = $1800

    dr. andy tang* highly recommended ah!!!!

    thx for yr post. i hv just done it by today*

  6. 請問你係一次剥兩隻牙?救命呀,我依家都好痛,剥完幾時好返晒可以食野呀?

    • 真係有小小唔信這個post.誰會將全過程影下,今日試試 .真係晤痛。左上智慧牙加多隻大牙。我真係極怕看牙醫及怕痛的人。thanks dr.tang。

問答環節!

%d bloggers like this: