西貢通記海鮮 | 本地傳統美食之旅

seafoodpage

西貢通記海鮮 本地傳統美食之旅

如果有人要我推介香港的美食,毫不猶疑我一定會選擇海鮮餐,作為本地薑吃了那麼多年,還是覺得香港的海鮮最有風味又最有鮮味!種類選擇多又可自選不同烹調方法,無論刺身、蒸、炒、炸都係咁好味,想起滿口鮮甜滋味真係口水都要流出來喇!

DSC02764

是晚跟朋友仔到位於西貢萬年街的 通記海鮮酒家 ,當晚我們被安排到上層位置,比起大街那邊環境寧靜又舒服得多。

DSC02765

首先出場有龍蝦刺身拼盤,正在減肥的我也未免太犯規了吧!!!盤上有著三文魚、帆立貝、希靈魚、帶子等新鮮刺身,最令我們一眾女生期待當然是罕見的龍蝦刺身,上菜的時候還見到龍蝦腳生蜢在動,肉質好爽脆鮮甜,跟之前吃過的龍蝦刺身明顯有分別,絕對是一試難忘!

DSC02775

Alpha 超愛吃龍蝦,除了刺身又點少得芝士焗龍蝦伊麵,大大碌的龍蝦啖啖都係肉,配合香濃芝士更突出龍蝦鮮甜,最後再吃沾滿龍蝦精華及芝士的伊麵,忍口都是幸福,真係太好味喇 !

DSC02801

KING SIZE的 豉油王大蝦 好瘋狂,幾乎每隻都有我手掌大小,新鮮蝦肉真係食一啖就知,肉質爽口彈牙唔會化開,豉油更可吊出鮮甜蝦味,跟急凍霉蝦真係無得比! 

DSC02797

這道一口黃金鮑魚同樣令人著迷,將鮑魚沾上鹹蛋黃醬酥炸而成,蛋黃的鹹香帶出鮑魚細嫩的肉質,味道出奇配合,吃厭清蒸鮑魚不妨一試,會有意想不到的驚喜!

DSC02804

通記海鮮就有品質保證,不只龍蝦和大蝦,就連鮑魚都是 KING SIZE 喔! 

DSC02784

常覺得椒鹽賴尿蝦是香港最具本土特色的海鮮菜,這道菜最具難度就是要將賴尿蝦外皮炸得乾身,肉質香脆得來要保持甜美,而通記就拿揑得恰到好處,經炒炸的椒鹽實在太脆香,真是冒著熱氣也要吃!

DSC02792

海鮮餐又點少得 清蒸海上鮮 呢?! 由於爸爸老家是大澳水上人,自小我們每頓晚飯都一定要有魚吃,所以對魚肉也有一定要求!識食新鮮石斑一定係清蒸配以薑蔥豉油,簡單煮法最能帶到石斑鮮魚香味,而大魚最講究就係火爐溫度及時間,稍有不慎就是變鞋口,這條大石斑做得好好,不只面珠肉,就連兩旁的肉質都是細嫩滑身,跟薑蔥一起吃真是太美味!好久都沒吃過如此滿足的本地海鮮餐,我們一圍12人點了十菜一湯加甜品,每人賣單約五百多元,價錢上就讓大家作參考喇!=)

通記海鮮野味酒家
地址:西貢萬年街98-102號地舖
電話:2792 7453

609 total views, 2 views today

問答環節!