辣辣食 ♥ 詠藜園四川菜館

又係時候清下飲食文,吃得太多拍得也很多~ 難食的、平平無奇的留在微博發相便算,真正值得推介才去發文吧。這篇先推介詠藜園四川菜館,印象中小時候已經幫襯過,那時極喜歡其酸辣湯,足料又濃味,但長大後又沒什麼起勁再去品嘗。反而聽他多次跟朋友去那裡晚飯,偶然之下便跟著你來嚕。

Photobucket

飲過無數酸辣湯,這間風味跟用料十足,味道一貫酸酸辣辣,非常開胃,算是同類中的NUMBER ONE。

Photobucket

每次吃川菜必點口水雞,不過嫌調味料不夠,而且口水雞亦唔凍~帶微暖既 @.@,整體感覺有點怪..跟平時吃的不太一樣。

Photobucket

雖然餐廳中的招牌菜係四川擔擔麵,不過個人不好麻香,又不太喜歡杰身湯底,上面都是他叫的~ 另走了花生碎。

Photobucket

我則點了四川川辣麵,他一看便笑說是辣豉油麵,話我唔識食(@.@),但我覺得好好味喎!! 麵條好爽韌,湯底又夠清辣,佢唔識食就真。(=O=)

Photobucket

忘了這菜式叫咩…. 不過漿汁像甜酸漿但又不完全是,整體來說好好味。

Photobucket

雲腿津白賣相一般~ 但津白超甜呢! 而且SIZE蠻大,比起霸王山莊的好。

我們一行五人,連每人汽水/豆漿埋單大約 $3XX….. 好抵食啊! )^_^( 下次再來。

詠藜園四川菜館
地址:黃大仙鳳德道15-17號地下
電話:2726 3818

加入我的FB PAGE~ 會有美妝心得、新品情報、網購分享及美食推介唷!







 

803 total views, 1 views today

問答環節!