兒時回憶之三小食 ( 榮式燒雞扒 / 蛇王善蛇行 / 泰昌蛋撻 )

熟識我的良朋都知我咀习兼揀飲擇食,鍾情的食物超多,可是絕不會吃的食材也有一大堆。要知道食物好味與否源自你的味蕾分佈,也即是人人不同,所以我的立場不代表你,以下只純為個人評論喔。

Photobucket

超級喜愛的榮式燒雞扒,灣仔區的頭號午餐。雖然只吃過一次咁大把~ 但是其味道到現在仍未能釋懷,實在太似小時候跟公公去過扒飯的味道…. 好既野果然一輩子都會記住,吃得好有感覺 XDDD。雞扒是燒的,皮燒得薄脆,咬下去有點像薯片,油份不多~ (OK..我知道燒雞扒 + 炸豆卜 + 白飯 已是極高GI食物!! ) 配合埋葱油加秘製汁(減肥大忌!) ,真的好好味啊!!!!!

Photobucket

餐廳以燒雞扒馳名,其套餐種類眾多,可併鰻魚、蓮藕、豬頸肉等等,而且亦可跟烏冬,每人消費大約 $40,值得推薦。

榮式燒雞扒 Wing’s Catering
地址 : 灣仔晏頓街8號地下
電話 : 2139 3598

Photobucket

小時候好愛跟家人食蛇,特別係蛇羹,保暖又滋味,印象中深水埗跟廟街的質素相當不錯,在門外師傅更會即場表演割蛇,尤記得自己摸過生蛇,為此興奮左成晚。(細個已經咁變態 XD) 不過長大後跟朋友閒聊,才發覺咁多女仔唔敢食蛇,有咁恐怖嗎?! 現在吃到蛇羹的地方已不多,尤其是新鮮蛇肉製成,就算老店蛇王善蛇行已經改為雪藏蛇肉,一食就食得出~ ( >__< ) 味道真係差好遠呢!! 跟MAMMY SHARE 大碗 (約$60),未吃過的可以試下啊~ 支持一下傳統美食喇!

蛇王善蛇行
地址 : 油麻地廟街35號地下
電話 : 2385-6299

Photobucket

有些美食漸被時代淘汰,但歷久不衰的也有不少,其中一樣正是港式蛋撻。雖然泰昌分店眾多,不過要吃嚕~ 自然首選中環總店,就算吃不出分別總要排下隊、望下舊環境先夠過癮嘛。

Photobucket

港督蛋撻絕不浪得虛名啊~~ 店內佈滿店主跟前港督彭定康的合照,部份更係回歸後回港拍的,可見肥彭真係好愛吃!!
 

Photobucket

$5個~ 價位好合理,在澳門吃著名葡撻也要$8個,難不得人家半日就收市。

買回公司邊吃邊工作,吃真是人生一大樂事,做女星無得食真係好慘啊!~ 我嘛…. 下餐先減吧!! HAHAAA

泰昌蛋撻

地址 : 中環擺花街35號地下

電話 : 2544 3475

1,382 total views, 2 views today

問答環節!