自家做彩光護理 | YA-MAN Rei Beauté 彩光嫩膚持久脫毛器

還記得早前我提過打彩光的好處嗎? 沒印象我就再重溫一次喇!

彩光即是脈衝光,跟激光不同,激光只有單一波長,而每種波長就能針對不同皮膚問題,像1064nm改善深層色斑,755nm去除淺層色素斑,早前打過的 V Beam 波長595nm 則是針對紅血管。而彩光波長介乎520nm至1200nm,因此可以有效一次過做到脫毛、收細毛孔及嫩膚等功效。

 photo DSC05843_zpsab809829.jpg

而我上個月出席日本美容小電器品牌 YA-MAN Blogger Event 時,就認識到這部家用彩光儀器 – YA-MAN Rei Beauté 彩光嫩膚持久脫毛器 (HK$4,480),可有效自家做彩光脫毛、收細毛孔及嫩膚,適用於身體及臉部,更有內置冷凍頭降溫呢!

 

 photo 0007_zps6f3b65b9.jpg

當天日本品牌代表示範到 Rei Beauté 彩光嫩膚持久脫毛器 怎樣狙擊黑色素,一開始時為白色氣球打彩光沒有反應,但黑氣球就立即爆了~ 不過人的皮膚不會白到白色,怎樣曬也不會黑到黑色呢!所以最後的實驗才是亮點,就在黑白氣球下,黑色素仍然能被狙擊出來呢!! 

 

 photo 0003_zps981db91f.jpg

活動後有幸被 Classes (Facebook page) 得到儀器試用,雖然家用脫毛機已經唔係新事物,但這部日本製造 的 Rei Beauté 彩光嫩膚持久脫毛器 ,又可以身體及面部使用 真是個很好的賣點!像我本身毛髮量不算多,加上已經做過 underarm 及 upper lip 激光脫毛,如果只做身體部位我就未有太大興趣,但當知道可以用來臉部做嫩膚,就會馬上加好多分呢!而做臉部或手指時,就可以套上臉部專門燈頭,有磁性可以吸住照射口。

 

 現在就先示範小腿脫毛喇,找了表妹做白老鼠方便拍照。:)

 photo 0004_zps5c99fdfc.jpg
脫毛前要用剃刀處理毛髮,如果表面留有毛髮會擔心會熱傷,也不憑用鉗子或脫毛蠟喔!基本上規矩都跟平時去美容中心脫毛一樣的。

 

 photo IMG_0180_zpsf18a6eee.jpg

然後就是將儀器呈90度貼緊皮膚,會有綠燈出現即是代表ready,

 

 photo IMG_0213_zps70eea121.jpg

按著粉紅色框的照射按鈕一下,

 

 photo 20140815_233354_Burst02_zpsdd2c47bf.jpg

極速「閃」光一下就完成啦!這張照片在多次連環拍下數百張才拍得到,真實閃得超快啊!! 而大家比較著緊的痛楚問題,根據我、表妹和熊大大使用後,我們三人一致都覺得不痛,只有微熱感,而有毛髮的地方感覺會較大。

 

 photo IMG_0210_zpsd5ab0ca9.jpg

而彩光機有五種強度選擇,脫毛時最高試過較到4度,也只是有皮膚發熱的感覺,不會是超痛啦。

 

 photo 0005_zpsfd980616.jpg

而打彩光時都會戴上 Rei Beauté 彩光嫩膚持久脫毛器 附送的黑色眼鏡,之後就一格格的打上去,儘量避免同一個位置連打兩次。用熟左過程好快,幾分鐘就打好整條小腿。

一般皮膚大概相隔3至4星期就可以進行彩光脫毛,約半年至年多就有明顯持久的脫毛效果,毛髮越深色效果會越快 (較易狙擊黑色素)。雖然彩光時間比激光長,但有了 Rei Beauté 彩光機就不用出外join脫毛package啦! 可以隨時在家中脫毛,方便之餘也能節省金錢。

 

 photo 20140815_233321_Burst01_zps0dcbfaf5.jpg

最後可以開啟冷凍模式為皮膚降溫,你看我表妹小腿沒有變紅,其實真的蠻溫和。

 

  photo IMG_02072_zps1a3d35bd.jpg

 就是靠這塊冷凍板降溫,舒緩打彩光的高溫。

 

 photo IMG_0224_zpsa654da4e.jpg

至於臉部嫩膚,就換我來示範啦!由於之前到美容中心做彩光都會塗上厚厚的彩光專用啫喱 (我見彩豐行有維他命原B5導電啫喱,唔知係咪都岩呢?! ),我都有樣學樣先塗上一層厚厚 Aloe Gel ,再戴上剛才提到的黑色眼鏡,好黑夠哂保護。

 

 photo 0002_zpse8e0a3d9.jpg

建議對著照子做,可以更加準確位置。避開眼部、唇部及眉毛,全臉打一次。最高開到3度,就算打係塊臉都唔痛,做多幾次我都會試下將度數調高。

 

 photo IMG_0242_zps0c570d1a.jpg

做完了! 皮膚只有輕微發紅,之後塗 Cell Fusion C 降紅水,再敷mask 已經完全唔紅啦! 做完覺得毛孔好像變小了,也會較嫩滑呢!之後也會定期一個月一次!咁方便又有效果,也會有恆心keep住做!

 
 photo IMG_0243_zps0ccdd7bd.jpg

幫熊大大做煥膚TREATMENT,他超期待!! 自從認識了我之後,現在他對美肌很在意,其實熊大大沒有太大皮膚問題,就只是經常日光下打網球,臉頰的毛孔都變得粗大,偶然也會生粒粒而已。

做的時候熊大大係咁大喊叫我不要打到髮線及眼眉位置!! okay~~ 我不是百痴的啦!! XD 熊大大說打到鬚根地方比較有感覺,至於其他部位他都沒有反應,而做完後膚色有變白一點,毛孔也有縮小,希望KEEP住做可以令熊大大臉頰毛孔變返細啦!:) 

 

 photo IMG_0207_zps8b110a01.jpg

好處總結:

  • 日本製造
  • 適用於身體及臉部
  • 五種強度選擇
  • 冷凍頭降溫
  • 可脫毛、收毛孔及嫩膚
  • 方便省錢,隨時安在家中做彩光護理

雖然一部YA-MAN Rei Beauté 彩光嫩膚持久脫毛器索價HK$4,480,個人覺得也算是蠻值得投資呢!而在旺角朗豪坊Beauty Avenue 設有 YA-MAN 專櫃,有興趣建議先到那裡試試才考慮入手呢!

 

YA-MAN Rei Beauté 彩光嫩膚持久脫毛器 官網資料 | Facebook

 

22,917 total views, 45 views today

gmail2  fb2  weibo2  instragram2

6 Comments to “自家做彩光護理 | YA-MAN Rei Beauté 彩光嫩膚持久脫毛器”

  1. 你好丫,我睇左你介紹都買左依部機!!不過我試左underarm先,唔係太大效果!兩日已經生返毛發出黎!所以我想問,點打會好d??thanks

  2. Hi 你好
    想問下,如果做面部嫩肤,係米一定要搽gel呢?同埋最密可相隔幾耐做一次?
    因為我從日本買回來,又唔識D日文講乜!做時都係估估下
    Thx
    Clara

  3. 曰本買回HK用幾錢yan? 包眼鏡及細小頂頭燈嗎?

問答環節!

%d bloggers like this: