Edible Arrangements ♥ 水果花藝

Photobucket

又黎賞味時刻♥~ 食物又何止美味咁簡單呢! 同一款的食物,換上獨特賣相,吸引力已經截然不同! 我說的是源自美國的水果花藝品牌 — Edible Arrangements

Photobucket

復活節前有機會跟BLOG友水魚出席在 IFC 新店的開幕禮,是香港第2間門市呢!其實在上年情人節時已經聽過這個品牌,但一直沒機會看過真身~ 機會來了唷!!

Photobucket

開始前先吃吃朱古力生果,看賣相是不是有點似曾相識的感覺?! HAHA

Photobucket

這顆是脆皮杏仁朱古力士多啤梨鋪,咬下去跟香甜果肉混合起來好好味,比起以往吃到的都更甜更香~ 而那種香甜都是源自水果本身,不讓朱古力蓋過啊!

Photobucket

在店內側邊擺放著幾個冷藏櫃,見到一個個的生果花籃嗎?! 正是我今天要介紹的主角了喔!

Photobucket

實物勁大籃啊~~~~ !! 據PR介紹,除即時購買外,IFC 門市亦能為客人預訂,有數十款大小不同選擇,而且重可以隨個人喜好加設祝賀MESSAGE & 裝飾品,而且重能即日送貨呢! (^O^) 好方便了吧。價錢方面由幾百蚊到2千幾蚊都有,都是視乎大小和擺設啦~ 我個人覺得好岩公司/宴會送禮,比起一般果籃有心思&誠意好多,又能提供額外趣味,設計得咁靚自然吸引大伙兒拍照分享啦。

Photobucket

拆開膠袋睇得更清楚! 超美*** 簡直是將新鮮水果 X 插花藝術 CROSSOVER,每枝生果棒都是心機啊~ 你說揀邊枝好呢?! HAHA

Photobucket

這枝由波羅跟哈密瓜整成的花花好可愛啊!!而且好少會吃到新鮮波羅係咁鮮甜!! 當我在猜想是否浸過糖水,PR已經走過黎再為我們講解~ (^.^) 原來 Edible Arrangements 的管理人對於挑選生果非常有研究,會向高檔生果商選購不同地方最鮮甜的時令生果,即使所有生果沒有添加糖都會非常甜美,果汁豐富、果肉亦好有質感。

Photobucket

食過幾枝後簡直愛上了(>3<)! 仔細睇每枝鮮果都有長棒插著,非常穩固,下面更有假菜裝飾,好巧手功啦~

每次我地挑選完店員都會好細心穿起手套為 FRUIT BASKET 重新裝飾,即使生果被來賓吃得越來越少,賣相亦舊可觀。

Photobucket

現在好多小朋友都不喜愛吃生果啦~ 不過睇見咁靚既裝飾,自然會主動埋身,更加令佢地更易試新野,這個小妹妹也好雀躍呢! =)

Photobucket

最後EDIBLE 更送我地一人一顆士多啤梨,雖然賣相跟G家相似,但明顯大粒D,朱古力外層較薄而果肉亦更甜更有水準,閒逛IFC時不妨買來試試啦!

 

Photobucket

後後話:從EDIBLE FACEBOOK PAGE (>按我<) 看到她們已經推出母親節特色果籃啦~ 要是媽媽收到這份禮物,大概比收鮮花更加開心吧。 =)

加入下面連結~ 不定期會有美妝心得、新品情報、網購分享及美食推介唷!

 

 

1,725 total views, 2 views today

gmail2  fb2  weibo2  instragram2

問答環節!

%d bloggers like this: